UNIVERSITY BACHELOR OF TECHNOLOGY Biological Engineering, Food Science and Biotechnology (SAB)

This diploma is prepared in 3 years, et confère à ses titulaires le grade de Licence. Il est aligné sur les standards internationaux et facilite les échanges avec les universités étrangères. Le BUT Génie Biologique parcours Sciences de l’Aliment et Biotechnologie (SAB) est un diplôme universitaire national qui prépare au métier Assistant Engineer pour les laboratoires de contrôle, les laboratoires de recherche et pour les entreprises dans des domaines variés : industries alimentaires, cosmétiques, biotechnologiques, pharmaceutiques… L’IUT d’Avignon Université est situé au cœur du Agroparc technology park (centre of excellence avignonnais qui accueille des entreprises des secteurs agronomiques et agroalimentaires, des centres de recherche dont l’INRA, le CTCPA, CRITT Agroalimentaire et la chambre d’agriculture) et s’inscrit dans l’axe prioritaire Agrosciences affiché en recherche-formation par Avignon Université. Les modules d’adaptation locale permettent de proposer aux étudiants des enseignements originaux en phase avec le pôle de compétitivité de la région PACA Innov’alliance sur la naturalness: cosmetology, extraction of essential oils... This course is open to high school graduates in general (scientific profiles) and technological (STL -STAV) streams.

Many professionals from the food industry or research laboratories are involved in these courses.

Research and development projects on food and biotechnology of the future and three internships are compulsory:

- 2 weeks at the end of the first year to discover the professional world

- 8 to 12 weeks minimum of technical training in 2nd year

- 14 to 16 weeks engineering assistant placement in 3rd year or year in alternation

They allow students to enrich their Curriculum Vitae and to better envisage their future and possibly their further studies.

Scientific excellence, close supervision and project-based teaching are the key words of the team of the Biological Engineering Department of the IUT of Avignon University.

Placements: 50% in Laboratory (analysis or research) - 50% in Industry (quality, R&D, production)

Further studies: Masters or engineering schools

General information

No animal testing

Course brochure for the Biological Engineering degree - Food Science and Biotechnology pathway (GB SAB)


Virtual visit of the IUT


Slide show BUT GB

Slide show BUT GB SAB


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Tel: +33 (0)4 90 84 38 07
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